joi, 26 ianuarie 2012

Si tu poti sa ajuti!

Ce este autismul?

Autismul nu este o boală psihică sau o psihoză, este o tulburare care afecteaza in primul rand comunicarea si comportamentul social al unei persoane. Nu trebuie să luăm neputinţa celor cu autism drept rea voinţă pentru că pentru persoanele cu autism viaţa este de multe ori guvernată de hazard. Ei nu înţeleg semnificaţiile, au o capacitate scăzută de a interpreta gesturile şi, de aceea, aceste persoane percep altfel situaţiile din viaţă.

Persoanele cu autism sunt nevoite sa trăiasca în lumea noastră, o lume pe care nu o înţeleg în totalitate, sunt diferiţi şi trebuie să-i abordăm diferit.




















Cum ii putem ajuta?

Pentru a-i ajuta trebuie să facem din punctele lor slabe punctele lor forte şi să încercăm să adaptăm mediul pentru ei în loc să aşteptăm să se adapteze ei la mediul nostru iar pentru ca integrarea lor în societate să fie cât mai bună, trebuie pregătiţi la început într-un spaţiu protejat.




Pentru a atinge toate aceste aspecte persoanele cu autism trebuie sa urmeze ani la rand terapii specifice care sa-i ajute in adaptare. Aceste terapii se traduc in bani fiindca avem nevoie de specialisti si materiale si ceea ce trebuie sa stim este ca ele trebuie sa fie individuale deoarece nu există reţete pentru toţi, ingredientele acestora depinzand foarte mult de persoana cu autism. Şi aceasta pentru ca persoanele cu autism nu sunt la fel; ele se deosebesc prin comportamente, capacităţi, constrângeri, fiecare persoană trebuind sa fie tratată separat şi individualizat. 

Ce puteti sa faceti?

In ultimele zile am postat pe blog cam tot ce am incercat noi sa facem pentru copiii cu autism din Iasi. Ca sa continuam aceste proiecte avem nevoie de ajutorul dumneavoastra. Puteti face un copil autist sa zambeasca doar completand un formular. Este vorba de formularul 230 prin care decideti ca 2% din impozitul pe care il datorati catre stat sa fie directionat catre asociatia noastra.
Acesta poate fi descarcat aici: http://www.ancaar-iasi.ro/2lasuta.html

Multumim celor care anul trecut au fost alaturi de noi si speram ca si in acest an sa reusim impreuna sa adunam cat mai multe zambete de copil.


Fotografiile apartin Gabrielei Dobos, Proimage. Multumim Scapa!


Niciun comentariu: