joi, 27 martie 2014

Doneaza Speranta, implica-te!

Copii, tineri, oameni in toata firea, bolnavi, umbland tristi prin saloane cu perfuziile infipte in bete albe si ruginite de timp, cu chipuri triste care se lumineaza doar la venirea in salon a medicului de la care asteapta o farama de speranta... Ati avut ocazia sa vedeti o astfel de imagine? Daca nu, va puteti imagina si va puteti gandi ca, daca acesti oameni ar fi cei care sufera de leucemie, acum ar putea avea o sansa, o sansa la viata. Leucemia se poate trata daca pacientii gasesc donatori compatibili... in registrele din strainătate insa, fiindca Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice este deocamdata prea mic sa acopere toate solicitarile. Pana acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care la 20 de pacienti au fost donatori străini. In prezent, avem 10 bolnavi pentru care nu se gasesc donatori compatibili. Tocmai de aceea, voluntarii Comunitatii Donatorilor de Celule Stem din Romania impreuna cu personalul medical din cadrul Centrelor de Recrutare ale Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din tart vor desfasura mai multe campanii de informare și de mobilizare a tinerilor pentru a se inscrie in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Prin campania „Doneaza Speranta” acestia isi propun să creasca numarul donatorilor de celule stem inregistrati in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cat este in prezent, la 1 milion. Daca vrei sa te implici si tu, nu trebuie sa faci altceva decat sa te informezi, si sa te adresezi centrelor din tara unde se fac testele de sange pentru a vedea daca esti sanatos. Poti sa o faci daca ai varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani (cei inscrisi in baza de date pot dona celule stem pană la 60 ani), ai peste 51 kg, nu folosesti droguri, nu suferi de afectiuni maligne, nu ai boli infectioase care se pot transmite prin sange, nu ai calatorit in Africa, nu esti pensionat medical sau beneficiarul unui transplant.
Desi suna mai complicat, donarea de celule stem hematopoietice din circulaţia sanguină este de fapt o simpla donare de sange si presupune recoltarea a 250 ml de sânge. 


Persoanele din zona Moldovei care vor să devina donatori voluntari pot accesa urmatoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iasi
Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iasi
Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
Asist. Oana Cretu: tel. 0743692505
Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie să consulte lista cu celelalte 17 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice (poate fi gasita pe blog aici: http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/2014/02/18/centrele-donatorilor-de-celule-stem-hematopoietice/)

Poate va intrebati de ce un astfel de articol pe blogul meu unde scriu mai mult despre autism. Simplu…  fiindca ma gandesc ca, undeva, un copil, un tanar, asteapta vestea care ii va aduce speranta la viata: ca s-a gasit donatorul potrivit pentru el. Si fiindca sper ca aceste randuri l-ar putea ajuta pe acest posibil donator sa mearga si sa se inscrie in Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.
Si fiindca am ales sa ma implic. Tu ce alegi?


Niciun comentariu: