vineri, 10 ianuarie 2014

Poti sa comunici cu copilul tau cu autism?

Este foarte important ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie, pentru orice parinte care are un copil diagnosticat cu autism, DA!
Tu ii poti comunica copilului ceea ce doresti iar el iti poate spune (chiar si in cazul in care nu are un limbaj verbal) ce doreste, fiindca, nu-i asa, ei nu sunt niste robotei care trebuie sa urmeze un program pe care noi il facem pentru ei, ci persoane care, ca noi toti ceilalti, au dorintele lor.
Asa ca pentru noi, parinti ai unui copil cu limbaj verbal absent, a fost foarte important sa il deteminam sa comunice folosind metode alternative.
Si ma bucur ca reusim sa o facem din ce in ce mai bine.. si el si noi.
In ultimul timp este nerabdator sa treaca ianuarie, fiindca urmeaza luna in care isi aniverseaza ziua de nastere. Si cum este un copil care adora sa primeasca musafiri, a facut deja lista cu numele (le-a scris singur pe calculator si apoi le-a listat la imprimanta) celor care trebuie sa vina la ziua lui care, stia foarte bine, va fi intr-o duminica.
Drept urmare ieri, la terapie, au aparut doua liste de invitati: una cu cei care vor veni la clubul de week-end in acea duminica (si sa stiti ca pregatesc deja invitatiile) si o alta cu cei care vor veni acasa.
Desi la unul din nume, al unei persoane pe care terapeuta nu o cunoastea, nu stia sa scrie ultimele litere, a incercat sa o faca pe aceasta sa inteleaga despre ce persoana este vorba si sa il ajute, apoi, sa scrie numele complet. S-a folosit si de albumul foto in care era fotografia persoanei respective si, impreuna, au reusit.
Apoi, folosindu-se de programul instalat pe IPad, a ajuns si la cadou si, implicit, la fotografia mea, asociind cele 2 imagini. Asa ca sunt responsabila pentru cadoul de ziua lui care trebuie sa fie pulover si un nou ghiozdan. Iar pe acestea tot el le-a indicat chiar daca la ghiozdan au fost unele probleme de identificare fiindca in program era un rucsac!
Nu ne ramane decat sa trimitem invitatiile,  sa cumparam cadourile si sa ne  pregatim de petrecere!

Niciun comentariu: