De multe ori am incercat sa am posibilitatea de a discuta cu factorii de decizie care ar trebui sa se implice in aplicarea legii 151, implicit in adoptarea normelor.
De aceea mi-am zis ca trebuie sa ajung la ei si sa incerc sa-i fac sa inteleaga autismul, fiindca altfel este clar ca nu vor vedea utilitatea unor servicii pentru aceste persoane.
Asa ca, discutand cu d-na senator Elena Mitrea cu care am mai tinut legatura in ceea ce priveste parcursul acestei legi, dumneaei a fost de acord sa organizeze o intalnire la parlament la care sa invitam reprezentanti ai celor 3 ministere, politicieni si alti factori de decizie.
Deci, marti, 1 noiembrie, la Palatul Parlamentului, sala “Avram Iancu” nivel P1, cu incepere de la orele 10,00 va avea loc dezbaterea ,,AUTISMUL EXISTĂ - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi ”.
Întâlnirea îşi propune să aducă în dezbatere următoarele teme:
1. AUTISM - starea actuală. Cum răspund reglementările legislative existente la nevoile persoanelor cu autism? (Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, Normele metodologice de aplicare ale Legii 151/2011)
2. Importanţa screeningului. Care este poziţia medicilor de familie privind diagnosticarea, tratamentul, instrumentele, decontarea ?
3. Integrarea educaţională a copilului diagnosticat cu autism. Educatori, părinţi, copii – acceptare, adaptare, integrare.
4. Ce îmbunătăţiri a adus Legea educaţiei 1/2011 la capitolul Învăţământ special? Propuneri de modificare a legii educaţiei în sesul integrării reale a copilului cu autism în grădiniţe şi şcoli.
5. Incluziune, ocuparea persoanelor cu autism adulte. Incadrarea în grad de handicap. Observaţii privind Ordinul 762/1992/2007. Propuneri de modificare.
6. Situatia actuala a asistentilor personali (Ord. 84/2010)
7. Reglementări europene privind persoanele cu autism. Transpunerea Convenţiei Internaţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Manifestarea va reuni membri ai Parlamentului României, factori de decizie de la nivel naţional din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, specialişti în autism infantil medici specialişti, medici de familie, medici pediatri, psihologi, psihoterapeuţi, educatori, psihopedagogi specializaţi, logopezi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, consilieri psihologici, psihiatrii, asociaţii de părinţi care au copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, mass media.
Sper ca asteptarile mele referitoare la aceasta intalnire sa se concretizeze. Pentru el si pentru toti copiii speciali...
2 comentarii:
Mult succes draga Carmen, mult succes draga Robert, mult succes tuturor celor care au nevoie de ajutor.
Multumim mult Mariana.
Trimiteți un comentariu