vineri, 2 august 2013

Olanda vs Romania

Cum ar fi daca ti-ai pierde copilul? Cum ar fi daca, in plus, copilul tau ar fi diagnosticat cu autism si v-ati afla intr-o tara straina?
Ce ai simti cautandu-l? Stiind ca nu vorbeste limba din tara respectiva si ca nu poate spune prea multe despre el nici daca ar fi ajutat?
Ce ar trece prin gandul tau in trenul care te poarta spre politia din orasul in care a fost gasit, intrebandu-te daca e el, daca e sanatos, speriat, hranit, obosit?
Chiar daca ma considerati putin sadica, va spun ca ar fi mai bine decat daca toate aceste lucruri s-ar intampla in Romania, in tara ta.
Fiindca in Romania, nimeni nu ar sti ce sa faca... tanarul care a trait in realitate aceasta experienta a mers mai mult de o ora cu trenul fara sa-l intrebe nimeni nimic, fara sa-i cera nimeni biletul (ce s-ar fi intamplat intr-un tren din Romania?).
Gasit fiind a fost oprit la sediul politiei locale care i-a oferit conditii adaptate lui, aducandu-i un translator si un psiholog... ce ar fi facut politia romana in acest caz?
In Romania sistemul de protectie sociala are, din pacate, multe hibe, autoritatile, politia nu stiu cum sa reactioneze in astfel de cazuri si, cu siguranta, multi nici nu stiu ce este autismul.
Din fericire povestea tanarului a avut un happy end, in Olanda, o tara in care, alaturi de multe din tarile europene, persoana cu dizabilitati este respectata si sprijinita.
In Romania, mai dureaza... mai avem de pedalat asa cum spunea doamna ministru al muncii...

3 comentarii:

Cristina D. spunea...

Omul sfinteste locul...Sa invatam sa ne respectam pe noi insine, sa respectam omul de langa noi si vom face si noi minuni...Lucrez in sistemul social de cativa ani, unii din cei cu care am colaborat sunt dedicati meseriei, altii din nefericire ocupa doar un loc pe un scaun. Cand acesti oameni se vor cunoaste mai bine pe ei insisi si vor intelege ca locul lor nu este acolo,ca nu pot raspunde, prin natura firii lor, de soarta celor din jur, probabil atunci vom asista si noi la o "revolutie"...Una umana, de responsabilitate.

Unknown spunea...

Cristina... acei oameni nu-si merita locul si sistemul ar trebui sa fie in stare sa-i identifice pe cei potriviti.
Trebuie cu totii sa invatam sa acceptam. Sa ii primi pe toti alaturi, indiferent daca sunt altfel decat noi.
Iar statul trebuie, pana la urma, sa se implice cu adevarat in problemele acestor oameni care sunt cetateni ai acestei tari.

Alice spunea...

Suntem in evul mdiu inca :(