miercuri, 5 iunie 2013

De ce sa FIE la Iasi

In acest an, Iasul devine primul oras din Romania care gazduieste un Festival International de Educatie, un proiect cu un caracter durabil care contribuie la dezvoltarea culturala, economica si sociala pe termen lung a oraşului.
FIE se va desfasura in perioada 14 – 23 iunie 2013 la Iasi si presupune 10 zile de concerte, spectacole, proiectii si tot felul de activitati cultural-artistice pe conceptul ”Educatie prin entertainment in aer liber”. Evenimentul este la prima editie si reuneste implicarea tuturor institutiilor culturale si educationale din Iasi. Organizatorii festivalului isi doresc să puna eticheta ”Educatie” pe orașul Iasi, prin toate formele ei de exprimare: carte, muzica, teatru, arta si conferinte, si sa dezvolte conceptul de ”Iasi - capitala culturala europeana”.
Si iata cam despre ce evenimente va fi vorba...
Vom avea parte de spectacole de teatru dintre care amintesc doar "Scripcarul pe acoperis", cel mai popular musical produs in Romania si "Calatoriile lui Guliver", concerte: cel sustinut de Patricia Kass care va canta live in Piata Palatului Culturii pe 19 iunie si cele din cadrul Opera Film Festival.
Opera Film Festival se va desfasura pe parcursul a 5 seri pe Bd. Stefan cel Mare care va deveni un adevarat cinematograf in aer liber, publicul putand viziona, pe durata a 2 ore, productii cu notorietate din intreaga lume, cum ar fi: Tosca, One Night in Central Park - Andrea Bocelli, La Boheme.
Aflat la a II-a editie, spectacolul Clasic 300, pregatit de Orchestra Filarmonicii "Moldova" Iasi, va avea loc pe Bd. Stefan cel Mare pe 22.06.2013, incepand cu ora 20.00. Iar cei care au fost si anul trecut stiu deja la ce sa se astepte...
Pe perioada festivalului, spatiile indoor si outdoor din Piata Unirii si de pe str. Lapusneanu vor gazdui manifestarea artistilor in arte vizuale.
Iesenii vor avea parte si de numeroase spectacole in aer liber, lansari de carte si ateliere pe diverse teme, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.
Nu vor lipsi nici conferintele: Gala FIE, in cadrul careia va avea loc Ceremonia de acordare a distinctiilor FIE, in data de 14.06.2013, la Teatrul National "Vasile Alecsandri" si conferinta sustinuta de Lord David Trimble, laureat la premiului Nobel pentru Pace, la Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu", in data de 15.06.2013.
Mai multe detalii despre festival puteti gasi sonsultans site-ul acestuia: http://www.fieiasi.ro/.
FIE isi propune sa aduca pentru prima data in Iasi un festival FRINGE care sa incurajeze exprimarea artistica intr-un mod neconventional. Festivalul se va desfasura in perioada 14.06 - 23.16.2013, pe Bd. Stefan cel Mare.
Iata deci ca, prin intermediul FIE, Iasul va fi conectat la reteaua internationala de evenimente care incurajeaza dialogul intercultural si schimbul de experiente cultural-artistice, festivalul reusind sa sublinieze totodata rolul artelor în educatie.

Eu una vreau sa FIE la Iasi fiindca sunt ieseanca si iubesc orasul in care m-am nascut si unde imi cresc copiii. Si fiindca cred ca Iasul merita mai mult!
Voi vreti sa FIE?

Niciun comentariu: