vineri, 1 februarie 2013

Atunci cand "a darui" se invata

Pe tinerii elevi din clasa a XI a B a Colegiului National "Emil Racovita" i-am cunoscut cu 2 ani in urma, atunci cand mi-au propus un proiect. Unul curajos, amplu si din care razbatea elanul tineretii lor.
In cadrul proiectului, care s-a numit "Autismul - zambet in tacere", s-au propus o serie de activitati cu scopul de a aduce impreuna copii cu autism si copii fara dizabilitati, sa se cunoasca,sa dobandeasca cunostinte despre autism, sa-si formeze o atitudine de tolerantă, in scopul socializarii, empatizarii si non-discriminarii persoanelor cu dizabilitati. Si cred ca au reusit fiindca ceea a urmat a fost minunant.
Ei au invitat una dintre mamicile din cadrul asociației noastre la o ora de diriginție unde le-a vorbit elevilor despre autism, despre ce inseamna sa ai un copil autist si a raspuns la intrebari.
Proiectul a continuat pe 1 Iunie cand i-am sarbatorit, impreuna, pe copiii din asociatia noastra in Parcul „Arca lui Noe” al fundației Izvor din comuna Birnova pentru ca, in luna noiembrie, elevii sa participe la activitatile desfasurate in cadrului clubului de week-end.

Prin expozitia care a urmat, denumita „DA! Diferiti si Asemenea” am incercat sa oferim o alta perspectiva a intelegerii autismului, o perspectiva creata prin arta celor pe care ii consideram diferiti, insa ne sunt atat de asemenea. 

Proiectul a castigat concursul Euroscoala, elevii primind ca premiu o excursie la Strasbourg.
In anul 2012 tinerii au continuat sa ne fie alaturi, participand ca voluntari la activitatile clubului de week-end. M-a surprins placut si m-a impresionat chiar, un mesaj primit in urma cu cateva zile prin care mi-au transmis ca au organizat un spectacol de teatru si ca suma pe care au strans-o in urma vanzarii biletelor ne va donata!
Spectacolul s-a numit "Chirita in oglinda timpului" si a avut loc pe data de 23 ianuarie. Daca doriti sa va bucurati de momentele comice puteti accesa link-ul de mai jos. Veti gasi apoi si celelalte parti ale spectacolului.
http://www.youtube.com/watch?v=DyEKWm3c9Tk

Bianca, una dintre eleve, mi-a scris: "Initial, a pornit ca o idee de proiect pentru clasa, insa, pe masura ce faceam tot mai multe repetitii, ne-am dat seama ca este pacat sa irosim atata munca fara a aduce un sprijin adevarat cuiva. Astfel, s-a conturat "Chirita in oglinda timpului", evenimentul in cadrul caruia eu si colegii mei am pus in scena atat o varianta clasica prescurtata, cat si una moderna (exact aceleasi scene, "modernizate" de noi) a cunoscutei comedii "Chirita in provintie". Pentru mine, emotiile au trecut de la "daca nu va veni nimeni" la "au venit prea multi" insa toti colegii, indiferent daca jucau sau nu, ne-au ajutat enorm iar, in cele din urma, reactiile primite au fost chiar mai frumoase decat ne sau ma asteptam."

Bravo! felicitari! Doamnei prof. Mihaela Calabalic, Biancai, Andradei si tuturor celor care s-au implicat. Sunteti minunati si ne bucurăm să știm că va avem alături! 
Suntem convinsi ca daca toti tinerii le-ar urma exemplul, ar invata ce inseamna sa daruiesti si sa ajuti pe cel in nevoie. 

Niciun comentariu: