miercuri, 16 februarie 2011

Comunicat de presă


Legea autismului, ciopârțită de normele de aplicare
Iasi, 16 februarie 2011

Un număr de 13 organizații non-guvernamentale din România au înaintat în cursul dimineții de astazi scrisori deschise ministerelor Sănătății, Educației și Muncii, solicitând respectarea drepturilor persoanelor cu autism și finalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat. Organizațiile sunt nemulțumite că au fost consultate doar formal la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 („Legea autismului”) și că forma prezentată de oficialități a acestor norme, aflate în dezbatere publică, modifică esențial sensul legii. Concret, normele reduc efectele legii la copiii mai mici de șase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuțiile persoanelor care iau parte la terapia pacienților cu tulburări de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat științific. De asemenea, nu se specifică atribuțiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienții cu TSA și nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale.
„Consideram ca aceste norme nu sunt in masura sa asigure un sistem integrat de servicii pentru persoanele cu autism, asa cum este prevazut in lege si ca legea 151 / 2010 si normele de aplicare nu asigura cadrul necesar respectarii drepturilor persoanelor cu autism din Romania stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptata de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996. Speram ca de data aceasta sa se tina cont de propunerile ONG-urilor si ale specialistilor pentru a nu avea o lege inutila si norme de aplicare discriminatorii si redundante.”, a declarat Carmen Gherca, președintele Asociației Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.
Printre solicitările organizațiilor se numără: recunoașterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de către CNAS şi implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educație şi a intervenţiilor/serviciilor specializate adresate adolescenţilor şi adulţilor afectaţi de TSA.
Pentru stabilirea tuturor reglementărilor necesare, asociațiile solicită înființarea unui grup interministerial format din reprezentanți ai celor trei ministere implicate și care să elaboreze în termen de șase luni, împreună cu reprezentanții societății civile, strategia națională de recuperare și integrare în societate a tuturor persoanelor cu tulburări de spectru autist.
Scrisorile adresate autoritatilor vor fi trimise, in cursul zilei de maine, 17.02.2011, catre parlamentarii ieseni si nu numai, cu solicitarea de a ne sprijini pe plan politic.
Cele 13 organizații semnatare sunt: Asociația Autism Transilvania, Asociația Autism Baia Mare, Asociația Autism Europa, Fundația Ancora Salvării, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași, Asociația pentru Sănătatea Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov”, Fundația Copii în Dificultate – Centrul Sfântul Mihail pentru copii cu autism, Fundația Univers Plus Piatra-Neamț, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația A.S.P.A. Suceava, Asociația For Autism, Fundația Alpha Transilvania, Asociația S.O.S. Autism Bihor.

Niciun comentariu: